Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Δήλωση για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης και την διαχείριση απορριμάτων από την κ.Ξουλίδου

«Η διαχείριση των απορριμμάτων περνά στους ιδιώτες μεγαλοεργολάβους με τεράστια κέρδη»
ΔΗΛΩΣΗ
Η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, κα Σταυρούλα Ξουλίδου, υπεύθυνη του Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή την επιβολή προστίμου 63.053 ευρώ στο ...
Σύνδεσμο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η επιβολή προστίμου 63.053 ευρώ στο Σύνδεσμο ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης για παραβίαση διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που αφορούν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, είναι μια ακόμη απόδειξη της ελλειμματικής και επικίνδυνης για τη δημόσια υγεία λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
Υπολογίζεται ότι ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης δέχεται σήμερα 40% περισσότερα απορρίμματα από τον αρχικό σχεδιασμό, μολύνοντας και καταστρέφοντας την ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή  του Λαγκαδά και της λίμνης Κορώνειας, με τους υπεύθυνους να κωφεύουν στις καταγγελίες των κατοίκων.
Πάντως, η παντελής έλλειψη συνολικού σχεδιασμού για την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων – σύμφωνα με τις νέες τεχνολογίες και μεθόδους, όπως η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση- έχει ένα και μοναδικό σκοπό. Την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες μεγαλοεργολάβους, οι οποίοι θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού περιδιαβαίνει και ο κύριος Φούχτελ όλους τους δήμους της Β. Ελλάδας, προσφέροντας ως μοναδική λύση παρωχημένες τεχνολογίες, που αποδείχτηκαν αποτυχημένες στην πατρίδα του.
Είναι ξεκάθαρο ότι στην Ελλάδα των Μνημονίων το μόνο που δεν ενδιαφέρει τους συγκυβερνώντες είναι το καλό του τόπου, αλλά “τα καλά και συμφέροντα” των εγχώριων και μη ιδιωτών μεγαλοεργολάβων.»
Πηγή : lagadas24.gr